Nem állnak összhangban a közösségi joggal a lengyel bírák nyugdíjazására vonatkozó, 2017-ben elfogadott, tavaly áprilisban módosított szabályok – állapította meg az Európai Bíróság.

A luxembourgi törvényszék döntése az Európai Bizottság indítványára született, miután a varsói hatalom úgy módosította a törvényt, hogy saját embereit ültethesse a bíróságokba és elsősorban a legfelsőbb bíróságba a neki nem tetsző bírák kényszernyugdíjazása után. A nõk esetében 60, a férfiaknál pedig 65 évre szállította le a korábban egységesen 67 éves nyugdíjkorhatárt.

„Az ítélet egy történelmi állapotra vonatkozik, amely nem tükrözi a jelenleg érvényes elõírásokat” – áll a varsói külügyminisztérium honlapján közzétett állásfoglalásban. A közleményben egyúttal aláhúzták: bár Lengyelország módosított a nyugdíjazási szabályokon, meg van gyõzõdve arról, hogy a korábbi szabályozás sem sértette a bírói függetlenséget. Az EB azonban úgy véli, nem jelent megoldást a testület keresetében felvetett valamennyi problémára, hogy tavaly módosították a vitatott törvényt.