A tengerbe szórták Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam terrorszervezet meggyilkolt vezetőjének hamvait, miután megkapta az iszlám szokásoknak megfelelő végtisztességet – közölte három amerikai tisztségviselő a Reuters hírügynökséggel.

Bagdadi az északnyugat-szíriai Idlíb térségében lévő Barisa településen rejtőzött egy épületben. Az Iszlám Állam önjelölt kalifája felrobbantotta a testén lévő robbanómellényt, amikor sarokba szorították egy földalatti járatban a likvidálására indult amerikai erők vasárnapra virradóra. A névtelenséget kérő illetékesek nem nyilatkoztak arról, hogy a szertartást és a temetést hol végezték el, illetve meddig tartott. Ketten közülük azt mondták, hogy a hamvakat egy repülőgépről szórták a tengerbe.

Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője hétfőn arról beszélt, hogy Bagdadi földi maradványait az amerikai hadsereg a bevett műveleti eljárásoknak és a fegyveres konfliktusokra vonatkozó törvényeknek megfelelően helyezte örök nyugalomra.