Megállapodtak az Egyesült Királyság európai uniós kiválási határidejének újabb halasztását célzó brit kérelem jóváhagyásáról a bennmaradó tagállamok kormányai. A tervek szerint jövő hét elején határoznak a hosszabbítás időtartamáról, miután a brit törvényhozás szavaz az előrehozott parlamenti választás kiírását célzó indítványról.

Mint arról beszámoltunk, Boris Johnson brit miniszterelnök kedd este jelentette be, hogy kormánya szünetelteti a kiválás feltételrendszerét rögzítő megállapodás ratifikációs folyamatát, miután a londoni parlament alsóháza leszavazta a szerződés jóváhagyására kidolgozott rendkívül feszes, háromnapos menetrendet. Johnsont amúgy törvény kötelezte, hogy a csütörtökön lejáró határidő kiterjesztését kérelmezze 2020. január 31-ig.

Több tagállam, köztük Franciaország rövidebb halasztást tartana megfelelőnek. Bármilyen döntést egyhangúlag kell meghozniuk a huszonhetek állam-, illetve kormányfőinek. Soron kívüli EU-csúcstalálkozó összehívása nincs tervben egyelőre, írásbeli eljárással történhet meg a brit hosszabbítási kérelem jóváhagyása.