A Nemzeti Liberális Párt országos politikai tanácsa adásunkkal egy időben ülésezik és szavaz a kormányprogramról, valamint az Orban-kabinet összetételéről. Ezeket ma délután 4 órakor nyújtja be a parlamentbe Ludovic Orban. A kijelölt miniszterelnök levélben tájékoztatta a két ház elnökét a kormányiktatás javasolt menetrendjéről.

Eszerint jövő hétfőn, október 28-án kerülne sor a két házbizottság együttes ülésére, október 29-én, kedden hallgatnák meg a kijelölt minisztereket a két ház állandó bizottságainak együttes ülésein, és október 30-án, szerdán 10 órára hívnák össze a két ház plenáris ülését, hogy szavazzanak a törvényhozók a kormány beiktatásáról.

A kormányalakításra felkért Ludovic Orban a szavazáson szükséges kvórumról tegnap azt mondta: nem hiszi, hogy valamely politikai párt távolmaradással bojkottálná a szavazást. Szerinte ez ”éretlen és felelőtlen magatartás” lenne, amely ellenkezne Románia jelenlegi érdekeivel. Ludovic Orban ugyanakkor bizakodóan nyilatkozott arról, hogy a parlament bizalmat szavaz majd a kabinetnek. A PNL elnöke azt is elmondta, hogy a partner pártokon kívül legalább 25 további olyan képviselővel és szenátorral tárgyalt, akik a jelek szerint meggyőzhetőek arról, hogy voksukat adják az új kormányra.

Viorica Dăncilă, a Szociáldemokrata Párt elnöke kijelentette, hogy pártja törvényhozói nem vesznek részt az új kormány megszavazásán. Mint mondta: az új kormány beiktatása nem a szociáldemokratáktól függ, képviselőik nem is lesznek jelen a teremben a szavazáskor.

A Pro Romania párt sem szavazza meg a nemzeti liberális párti miniszterelnökjelöltet – nyilatkozta Victor Ponta, az alakulat elnöke tegnap. Az egykori szociáldemokrata párti kormányfő, úgy nyilatkozott, hogy „nem látnak garanciákat a választóik számára” a leendő jobboldali kormány szakmai hozzáértésére.

Az RMDSZ csupán írásos együttműködési megállapodás alapján hajlandó támogatni a Nemzeti Liberális Párt által létrehozandó kormányt – jelentette ki Kelemen Hunor. A szövetségi elnök szerint alacsony a bizalom a PNL iránt az RMDSZ-en belül, ugyanis az elmúlt években a liberálisok folyamatosan támadták a szövetséget és az erdélyi magyar közösséget.

A Szabadság, Egység és Szolidaritás Párt minden projektet támogat, amit választási partnere, a Mentsétek meg Romániát Szövetség javasolt a Ludovic Orban kijelölt miniszterelnökkel való megállapodásban – nyilatkozta tegnap Dacian Cioloş európai parlamenti képviselő, a PLUS elnöke.