25 ezer pedagógus elbocsátását vonhatja maga után az iskolai heti óraszám csökkentése, amely látszólag hasznos a tanulók számára – hívja fel a figyelmet a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége által ma kiadott közlemény. Az Agerpres hírügynökség által idézett dokumentum szerint a kezdeményezés hasznos lehet, de csak akkor, ha más kiegészítő intézkedésekkel, például az osztályok számának növelésével és az Iskola utáni iskola program országos szintű kiterjesztésével társul.

Ellenkező esetben fennáll a kockázata annak, hogy országos konfliktus alakuljon ki az oktatásban – véli a szakszervezet. Meglátásuk szerint a törvény kihirdetését követően egy sürgősségi kormányrendelettel ki kell tolni a jogszabály hatályba lépésének időpontját.

A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége szerint nem egyértelmű, hogy a gyerekek javára válna, hogy kevesebbet üljenek az iskolában, mi több, szakemberekre hivatkozva azt állítják, hogy a tanulók érdekét az szolgálná, hogy minél több időt töltsenek az iskolában úgy, hogy ezt ne robotként éljék meg, hanem stresszmentes, hasznos időtöltésnek.