Románia nem fogadta meg teljes körűen az igazságügyi reformra és a korrupció elleni küzdelemre vonatkozó ajánlásokat – közölte tegnap az Európai Bizottság.

Románia 2007-es európai uniós csatlakozásakor vállalta, hogy az igazságszolgáltatásában tapasztalható hiányosságokat felszámolja, intézkedéseket hoz a korrupció és a szervezett bűnözés ellen, a reformfolyamatot pedig együttműködési és ellenőrzési mechanizmus (CVM) keretében követi figyelemmel, amelynek következtetéseiről rendszeresen országjelentéseket tesz közzé. A bizottság a tegnap közzétett jelentésében hangsúlyozta: komoly aggodalomra ad okot, hogy az előző évek előrehaladásához képest az elmúlt fél évben mindkét területen visszalépés tapasztalható. Arra figyelmeztettek, ha a román hatóságok nem hajtják végre a szükséges intézkedéseket, vagy más módon gördítenek akadályokat a célkitűzések megvalósulása elé, az uniós bizottság lépéseket tehet a jogállamiság keretein belül.

Románia számára azért is fontos a CVM lezárása, mert több uniós tagország ettől tette függővé az ország felvételét a schengeni térségbe.