Az államfő ma újabb konzultációsorozatot tartott a parlamenti pártok egy részével az új kormány megalakításáról. Az egyeztetés után Kelemen Hunor szövetségi elnök elmondta: közölte Klaus Johannissal, hogy az RMDSZ nem ad biankó csekket egyetlen kormánynak sem.

„Nem utasítunk el senkit, és nem is ígérünk támogatást senkinek mindaddig, amíg nem ismerjük meg a kormányprogramot, a miniszterek nevét, és nem tudjuk, milyen intézkedésekkel készülnek” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke. A Szövetségnek az új kormánnyal szembeni kikötései között szerepel, hogy ne szabályozza sürgősségi rendeletekkel az igazságszolgáltatást, a választási rendszert vagy a közigazgatást.

A Pro Románia egyelőre nem tárgyalt a reménybeli miniszterelnökkel, de nyitott a párbeszédre Ludovic Orbannal. Victor Ponta pártelnök közölte továbbá, hogy a Pro Románia nem kíván részt venni a kabinetben, és egyelőre senki nem is kérte fel a kormány támogatására, holott meglátása szerint sürgősen létre kell hozni az új kormányt.

Eddig csak a kisebbségek frakciója jelezte, hogy megszavazná a Nemzeti Liberális Párt kormányát.

A Szociáldemokrata Párt törvényhozói nem vesznek részt az új kormány beiktatásán – jelentette be Viorica Dancila pártelnök. A döntés nyomán megtörténhet, hogy el kell halasztani a bizalmi szavazást, ha a szociáldemokraták hiányzása miatt a két ház plénumában nem lesz döntőképes jelenlét.