Manhattani szövetségi ügyészek vizsgálatot indítottak, hogy kiderítsék, megsértette-e Donald Trump személyes ügyvédje az amerikai lobbitevékenységre vonatkozó törvényeket ukrajnai tevékenységével – jelentette helyi idő szerint péntek éjjel a The New York Times (NYT) című amerikai lap.

A vizsgálat kapcsolatban áll azzal, hogy – mint tegnap beszámoltunk róla – őrizetbe vették Rudy Giuliani két ismerősét, mert a vád szerint megsértették a választási finanszírozásra vonatkozó törvényt, amikor Ukrajnából egy fedőcégen keresztül pénzt utaltak republikánus politikusoknak és egy Donald Trump újraválasztásáért dolgozó szervezetnek. Az eljárásnak köze van az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetének idő előtti visszahívásával is.

Az amerikai lobbitörvény értelmében minden amerikai állampolgárnak jeleznie kell az igazságügyi minisztériumnak, ha külföldi politikusok vagy kormányzati tisztviselők kérésére vagy utasítására amerikai sajtóorgánumokkal vagy kormánytisztviselőkkel lép kapcsolatba, függetlenül attól, hogy ezért kap-e pénzt.