Új vezetőséget választott a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) hétvégén Gyergyószárhegyen a Kulturális és Művészeti Központban tartott közgyűlésen. Elnöknek az egyetlen jelöltet, Szűcs Lászlót, a Várad folyóirat főszerkesztőjét választották.

Alelnökök: Újvári Ildikó, a kolozsvári Szabadság főszerkesztője és Simonffy Katalin televíziós újságíró, egyetemi oktató. Az igazgatótanács további tagjai: Székelyföldért Szucher Ervin, a Krónika munkatársa, Belső-Erdélyért és a Partiumért Vicsi Judit, a Szilágyság hetilap volt főszerkesztője, a szórványért Forró László, a Bukaresti Rádió munkatársa felel. Az oktatási témák felelőse Rácz Éva. A Közgyűlés ugyancsak titkos szavazással választotta meg az etikai testület, a Becsületbíróság kilenc tagját, majd utóbbiak saját körben választották elnökké Sarány Istvánt, a Hargita Népe főszerkesztőjét, alelnökké Maksay Magdolnát, a Kolozsvári Rádió szerkesztőjét. A testület titkára Bögözi Attila lett. Szűcs Lászlót terveiről kérdeztem.

A gyergyószárhegyi Polgármesteri Hivatal dísztermében tartották szombaton a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének éves díjkiosztó gáláját.

Életműdíjat Ágopcsa Marianna, a Szatmári Friss Újság nyugalmazott szerkesztője kapott.

Az írott sajtó nívódíját Gáspár-Barra Réka szórvánnyal foglalkozó dévai közösségi újságíró vehette át.

Az elektronikus média nívódíját a Román Televízió idén 50 éves magyar adása kapta, amelyet Mosoni Emőke főszerkesztő vett át munkatársai körében.

A román–magyar közeledést szolgáló Pro Amicitia díjat Ștefan Both, az Adevărul temesvári munkatársa kapta.

Különdíjban részesült Kupás János, a Sóvidék Televízió tulajdonosa.

A gálán első alkalommal osztották ki a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ által alapított Pro Cultura et Arte díjat. A művelődési-művészeti jellegű újságírásért járó elismerést elsőként Szekeres Attila, a Háromszék szerkesztője kapta.

Az ünnepség zárásaként Szűcs László, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének elnöke szándéknyilatkozatot írt alá a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületének elnökével, Bedő Zoltánnal a két szervezet közötti kapcsolatokról. Kölcsönösen vállalták, hogy még ebben az évben kidolgozzák és megkötik az együttműködési megállapodást.