Birsággal büntetnék azokat a cégeket, amelyek a másutt forgalmazottnál gyengébb minőségű termékeket értékesítenek Romániában azonos márkanév alatt.

Az erről szóló törvénytervezetet tegnap fogadta el a Szenátus. Az ellenszavazat nélkül, 18 tartózkodás mellett megszavazott jogszabály szerint a kettős mércét alkalmazó kereskedők és szolgáltatók megtévesztik a fogyasztókat, ezért polgári-, és büntetőjogi felelősséggel tartoznak. A Liviu Dragnea volt házelnök által beterjesztett törvénytervezet értelmében a kettős mérce alkalmazását a fogyasztóvédelmi – adott esetben pedig az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági – hatóság hivatott megállapítani. Az illetékes hatóság a „visszaesőket”, vagyis azokat a cégeket, amelyek az első bírságolás után sem hagynak fel a kettős mérce alkalmazásával, fél évre kitilthatja a román piacról.

A fogyasztóvédelmi hatóság szeptemberben arról számolt be, hogy az általa megvizsgált, Nyugat-Európában és Romániában azonos elnevezéssel és feliratokkal forgalmazott 80 élelmiszeripari termék közül 18 esetben talált eltérést: az ízesítők nem voltak azonosak, vagy teljesen hiányoztak a romániai termékből, esetenként pedig az arányuk eltért a nyugat-európaitól.

A kettős mércét büntető törvénytervezet akkor léphet hatályba, ha a Képviselőház is megszavazza és az államfő kihirdeti.