• INTERVIU cu KELEMEN Hunor, președintele UDMR despre decizia Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie de l-a achita definitiv pe fostul deputat UDMR, MARKÓ Attila într-unul dintre cele trei dosare de retrocedări. Fostul secretar de stat pentru problemele minorităţilor, în calitate de fost membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, a fost condamnat în 2014 de Curtea de Apel Bucureşti în primă instanţă la cinci ani de închisoare cu executare.
• Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului. Data de 9 octombrie a fost aleasă deoarece în această zi, în 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria. Bucovina revenise sub administrația României conduse de Ion Antonescu în luna iunie a aceluiași an.
• Mâine, 10 octombrie, începe a 10-a ediție a Zilelor Ținutul Secuiesc, organizat de Consiliile Județene Harghita, Covasna și Mureș.
• Şase oraşe din România – București, Sibiu, Timișoara, Cluj Napoca și Iași – și 6 din Ungaria – Budapesta, Győr, Veszprém, Pécs, Szeged şi Debrecen – au fost incluse în a II-a ediţie a Monitorului Oraşelor Culturale şi Creative. Clasamentul conține 190 de oraşe din 30 de ţări europene și evaluează viaţa culturală, economia creativă şi mediul care oferă cele mai mari posibilităţi. Monitorul evidenţiază faptul că printre oraşele cu o populaţie mai mai mare de un milion de locuitori, Budapesta a obţinut un rezultat remarcabil, de 87,3%, în domeniul crerării noi locuri de muncă în cadrul sectorului creativ, depăşind astfel cu 37% media UE. https://composite-indicators.jrc.ec.europa.eu/cultural-creative-cities-monitor/cultural-creative-cities

• INTERVIU cu Bardóczi Dénes, maseur nevazator din spitalul orasului Odorheiu Secuiesc.
• Vineri,11 octombrie, începe la Gheorgheni a 13-a ediţie a Colocviului Teatrelor Minorităţilor Naţionale. Timp de 10 zile vor fi prezentate 20 de spectacole în patru limbi. La eveniment participă teatre din 14 oraşe: 13 din țară + 1 din Sîrbia (Novi Sad).
• Ungaria nu-l va extrăda pe fostul premier Nikola Gruevski autorităţilor macedonene. Aceasta este decizia finală a membrilor Curţii Regionale Supreme din Ungaria.
• Prim-ministrul Ungariei, ORBÁN Viktor va avea vineri, la Paris, o întrevedere cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

Bejegyzés navigáció