Ellentmondásosak az Egyesült Államok szíriai lépései, és azzal a veszéllyel járhatnak, hogy „lángba borítják” a régiót – figyelmeztetett ma Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miközben a török hadsereg újabb intervencióra készül Északkelet-Szíriában.

Kazahsztáni látogatásán Lavrov újságírók előtt arról is beszélt, hogy meg kell őrizni Szíria területi integritását, s hogy Oroszország azt szorgalmazza, kezdődjön párbeszéd Damaszkusz és a szíriai kurdok között.

A Fehér Ház vasárnap este közleményben jelentette be, hogy nem támogatja a tervezett török hadműveleteket Észak-Szíriában. Az amerikai katonák ugyanakkor tegnap megkezdték a kivonulást Szíria északkeleti vidékeiről, a török haderő pedig jelezte: további csapatokat küld a szíriai határon állomásozó egységekhez a szíriai kurd fegyveres koalíció ellen indítandó beavatkozás előtt. A Pentagon szintén tegnap azt erősítette meg, hogy az Egyesült Államok nem helyesli Törökország várható offenzíváját, és ezt az amerikai hadsereg semmiféle módon nem támogatja katonailag.

Törökország Északkelet-Szíriában, az Eufrátesz folyótól keletre akarja végrehajtani hadműveletet a Szíriai Demokratikus Erők kurd fegyveres koalíció ellen. A szervezet mintegy 480 kilométer hosszan tartja fennhatósága alatt a határ szíriai oldalát.