• Consultările experţilor responsabile de îngrijirea mormintelor militare din România şi Ungaria au fost amânate, la solicitarea părţii române. Astfel vizita comună la cimitirul militar din Valea Uzului va avea loc la sfârşitul lunii octombrie. Vizita comună în Valea Uzului a fost planificată iniţial pentru luna septembrie.
• 30 de studenţi maghiari vor fi cazați la Colegiului „Bolyai János” din Timişoara, inaugurat în această săptămână. Colegiul oferă studenților şi ocazia de a participa la diverse cursuri în limba maghiară. Clădirea (în proprietatea Bisericii Romano-Catolice) a fost renovată şi echipată cu ajutorul Guvernul Ungariei, din suma de 447 mii de euro.
• Începe, astăzi, la București Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est cu prezență maghiară. Autorii maghiari vor fi prezenți în trei secțiuni competiționale: în secțiunea de scurtmetraj internațional: ”Cina cea de taină” regizat de RÓFUSZ Ferenc, ”Domnul Duh-Rău” în regia lui TÓTH Luca. În secțiunea dedicată copiilor, Minimest va rula filmul lui KELEN Bálint ”Aventurile înfricoșătoare ale lui ”Draco și ale prietenilor lui fioroși” și filmul ”Kippkopp în zăpadă” de duo-ul FABÓK Szilva – Mikori Tama.
• La Cața, județul Brașov, începe astăzi un festival cultural la care se va vorbi română, maghiară și germană și care va reuni poeți, muzicieni, pictori, țărani, romi și curioși (4-6 octombrie). Premiul literar ”Scribul satului din Cața” a fost inițiat în 1992 de poetul de limbă germană, libretistul, scenaristul și regizorul Frieder SCHULLER, născut la Cața.
• Activiştii de mediu contestă proiectul construirii unui parc de aventură, pe o suprafaţă de peste 12 hectare, între municipiul Sfântu Gheorghe şi staţiunea Şugaş Băi. „Family Adventure Park”, unul dintre cele mai ambiţioase proiecte de dezvoltare a turismului în judeţul Covasna. Activiştii de mediu consideră că acesta va afecta habitatul animalelor şi plantelor şi va polua mediul înconjurător. TORO Attila, unul dintre contestatarii proiectului, susţine că reprezentanţii Primăriei nu au informat corect publicul.

Bejegyzés navigáció