Astăzi, 1 octombrie, începe la Oradea Festivalul Teatrelor de Păpuşi Profesioniste Maghiare din Transilvania. Timp de 5 zile 17 trupe, invitate din ţară şi Ungaria, vor susţine 24 de spectacole. Festivalul va mai cuprinde, pe lângă spectacole, alte două evenimente speciale, dezbateri tip masă-rotundă, dar şi o conferinţă de teatru de păpuşi intitulată „Tradiţie şi inovaţie”, care marchează 70 de ani de la înfiinţarea teatrului de păpuşi din Oradea. (1 – 5 octombrie)

Secretariatul de Stat pentru Politică Naţională din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei va sprijini cu peste 600 de milioane de forinţi (aproximativ 1,8 milioane de euro) activităţile dedicate copiilor, oferite de organizaţiile neguvernamentale, organizaţiile eclesiastice şi companiile maghiare de peste graniţele Ungariei.

VÁRHELYI Olivér, ambasadorul Ungariei la Bruxelles va fi noua propunere de comisar european a Guvernului Ungariei, după ce comisia afacerilor juridice a Parlamentului European l-a respins pe TRÓCSÁNYI László, descriind inapt de a deveni comisar european. (După respingerea Rovanei Plumb, PSD se reunește astăzi, la ora 16:00, în ședința Comitetului Executiv pentru a discuta despre nominalizarea comisarului European.)

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei acordă Premiul Václav Havel unui economist uigur din China Ilham Tohti, care luptă pentru drepturile minorității din care face parte. Acuzat de separatism, a fost condamnat la închisoare pe viață în 2014. Din 2017, peste un milion de uiguri au fost deținuți în lagăre.

Doar 38 la sută dintre români cred că persoanele aparținând minorităților sexuale ar trebui să aibă drepturi egale cu heterosexualii, potrivit unui sondaj efectuat la comanda Parlamentului European. La acest capitol, România este la coada clasamentului, înaintea Slovaciei (31%).

COMEMORARE: Acum 105 de ani (1.oct.1914) s-a născut SENKÁLSZKY Endre, actor de etnie maghiară de la Teatrul Maghiar din Cluj (m. 2014).

Acum 27 de ani (01.10.1992) se deschidea, la Bucureşti, Centrul Cultural Ungar. La 8 octombrie acelaşi an a fost inaugurat, la Budapesta, Centrul Cultural Român.

Bejegyzés navigáció