Donald Trump amerikai elnök puccsnak minősítette az őt fenyegető alkotmányos vádemelési eljárást egy héttel azután, hogy a demokrata többségű képviselőház megkezdte az eljárással kapcsolatos vizsgálatokat. A szövetségi képviselőház hírszerzési, külügyi, valamint ellenőrzési bizottságai a héten kezdik meg a meghallgatásokat a Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök július 25-i telefonbeszélgetése ügyében.

Ennek során az amerikai elnök – egy egyelőre ismeretlen amerikai hírszerző bejelentése szerint – nyomatékosan arra kérte ukrán hivatali partnerét, hogy Kijev segítsen terhelő bizonyítékokat felhajtani Joe Biden volt amerikai alelnök és fia, Hunter ukrajnai érdekeltségeivel kapcsolatban. Joe Biden jelenleg az egyik legesélyesebb pályázó arra, hogy a demokraták elnökjelöltje legyen. Trump kérése így felveti annak a gyanúját, hogy elnöki hatalmával visszaélve alá akarta ásni politikai ellenfelének választási esélyeit.

A demokrata politikával rokonszenvező CNN hírtelevízió felmérése szerint például az amerikaiak 47 százaléka támogatja az elnök alkotmányos úton történő elmozdítását, a republikánusokhoz közeli Breitbart News kedd este közölt közvélemény-kutatása viszont azt mutatja, hogy a megkérdezettek 97 százaléka Trump mellett áll.