Magyarország az Európa Tanács Miniszteri Bizottságához fordult, hogy jelentést tegyen az úzvölgyi helyzetről – nyilatkozta az MTI-nek a Fidesz országgyűlési képviselője. Tilki Attila szerint meg kell akadályozni, hogy területfoglalás történjen a katonatemetőkön keresztül.

Magyarország azt várja az Európa Tanács Miniszteri Bizottságától, hogy egységes állásfoglalás keretében állapítsa meg: Dormánfalva önkormányzata túlterjeszkedett hatáskörén, és illegálisan építettek betonkereszteket a magyar katonasírok fölé. Az Európa Tanácsa Parlamenti Közgyűlésének őszi ülésszakán Strasbourgban tartózkodó képviselő elmondta: Európában mindenhol található olyan katonai temető, amelyben más állam katonái nyugszanak. „Ha nem járunk el kellő súllyal az úzvölgyi katonatemető ügyében, az bátoríthatja a nacionalista erőket, és máshol is hasonló inzultus érheti a katonai temetőket, általa pedig a helyi kisebbséget – fogalmazott a magyarországi politikus, aki hozzátette: a Miniszteri Bizottság egységes véleményének megfogalmazása révén Magyarország reméli a temető eredeti állapotának helyreállítását is.

Közben Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke tegnap késő délután videoüzenetben bejelentette: sikerült olyan ügyvédet találni, aki az Úzvölgyében kialakult konfliktushelyzetben Csíkszentmárton jogi képviseletét ellátja. A politikus nem nevezte meg az ügyvédet, viszont elárulta, hogy napokon belül beadják a Hargita és Bákó megye közötti határviták peres anyagait az illetékes bíróságra.