Donald Trump szokása szerint a Twitteren támadta a névtelen szivárogtatót. „A hamis kiszivárogtató panasza nem állja meg a helyét. Többnyire arról a telefonbeszélgetésről szól, amelyet az ukrán elnökkel folytattam, és amelynek leiratát az átláthatóság jegyében azonnal a kongresszus és a nyilvánosság elé tártam” – írta az amerikai elnök. Ezután hozzáfűzte, hogy a kiszivárogtató szinte semmit sem tudott, másodkézből származó információk alapján írta le a telefonbeszélgetést.

Trump felvetette, hogy „árulásért” le kellene tartóztatni Adam Schiff demokrata párti törvényhozót, aki a képviselőház hírszerzési bizottságának vezetője, s az alkotmányos felmentést célzó eljárást (impeachment) megelőző vizsgálatok egyik fő szorgalmazója. Az elnök szerint a törvényhozó rosszul idézte a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott beszélgetését, és ezzel félrevezette a politikusokat és a közvéleményt.

Az eljárás során elsősorban arra keresik a választ: vajon Donald Trump nyomást gyakorolt-e az ukrán elnökre annak érdekében, hogy kompromittáló információkat gyűjtsön Joe Bidenről, aki jelenleg a demokraták legesélyesebb elnökjelölt-aspiránsa.