500 millió euró értékű programot indít a kormány a Világbank támogatásával az állampolgárok egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésének javítására, különös tekintettel a kevésbé fejlett régiókra. Az erről szóló kölcsönmegállapodást New Yorkban írták alá a felek, Viorica Dăncilă miniszterelnök Egyesült Államok-beli munkalátogatása keretében.

A kormány közleménye szerint a program elsősorban a háziorvosi rendszer javítását célozza, lehetőséget teremt a rendelők fejlett orvostechnikai eszközökkel való ellátására és az orvosi személyzet továbbképzésére. Ennek eredményeként a nehezebben megközelíthető térségek lakói is hozzáférhetnek majd az egészségügyi szolgáltatásokhoz.

A Világbank Romániáért és Magyarországért felelős országmenedzsere, Tatiana Proskuryakova emlékeztetett: noha Románia ért el eredményeket az utóbbi években, az Európai Unió szintjén még mindig itt a legmagasabb az olyan haláleseteknek száma, amelyek megelőzhetők lennének megfelelő egészségügyi ellátással. Most itt a lehetőség a helyzet javítására – mutatott rá a Világbank képviselője.