Az ellenzéki pártok zöme üdvözölte, hogy az Európai Unió tagállamai is támogatták tegnap Laura Codruţa Kövesi kinevezését az európai főügyészi posztra, ugyanakkor a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) bírálta a döntést.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szerint a tegnapi szavazás „pofon” Viorica Dăncilă kormánya számára, amely erőteljesen lobbizott azért, hogy Kövesi buktassák el a szavazáson.

Klaus Johannis államelnök úgy vélte, hogy Kövesi széles körű támogatása szakmai felkészültségének és tapasztalatának elismerését jelenti.

Kövesi támogatását Dan Barna, az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke is üdvözölte.

Az augusztus végén ellenzékbe vonult Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke, Călin Popescu Tăriceanu volt szenátusi házelnök ezzel szemben kijelentette: miután Kövesi tönkretette Romániában az igazságszolgáltatást, most felkérik, hogy rombolja szét az európait is.

Viorica Dăncilă kormányfő a szavazás után úgy nyilatkozott, hogy ez a többség szavazata, és a többséget tiszteletben kell tartani.

A tegnapi voksolás egyelőre úgynevezett indikatív szavazás volt, az Európai Parlament képviselőivel folytatandó egyeztetéseket követően sor kerül majd a formális szavazásra is. A további eljárást az Európai Unió Tanácsának finn elnöksége szabja meg, az EP-vel folytatandó tárgyalások után.