A berlini Tempodromban holnap Waldorf Világfesztivált tartanak. A nemzetközi eseményre abból az alkalomból kerül sor, hogy idén ünnepli 100 éves évfordulóját a Waldorf-pedagógia, amely Rudolf Steiner murakirályi születésű filozófus, polihisztor nevéhez fűződik.

1919 óta a Waldorf-óvodák és -iskolák száma világszerte rohamosan nőtt, nemzetközi mozgalommá vált. A világ közel 90 országában több mint ezer iskola és több mint kétezer Waldorf óvoda jött létre, amelyek országonként, népenként, különböznek egymástól és mégis hasonlóak.

Erdélyben is egyre népszerűbb ez az alternatív oktatási forma. Most már nem csak Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában működnek Waldorf-óvodák és -osztályok.

Az évfordulóhoz kapcsolódva, mai adásunkban egy olyan összeállítást sugározunk, amelyben utánajárunk a romániai magyar nyelvű Waldorf-oktatás történetének, valamint a székelyföldi Waldorf-pedagógus posztgraduális továbbképzés létrejöttének. Betekintést nyerünk abba is, hogy mi jellemző – az idén századik évfordulóját ünneplő – Waldorf oktatási rendszerre.

Adásunk vendégei között vannak osztálytanítók, iskolaképviselők, tanárképzésen oktatók. Mindannyiuk szívügye a nevelés, és ezáltal az önnevelés.

Hallgassa meg a műsort!