A hétfői után újabb meghallgatásokra lesz szükség az uniós alapszerződés hetes cikke alapján Magyarországgal szemben megindított eljárás ügyében, de az látszik, hogy a többi tagország kész kérdéseket feltenni, a magyar kormány pedig arra, hogy megpróbáljon ezekre választ adni – mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke.

Az európai ügyekkel foglalkozó miniszterek tegnapi brüsszeli tanácsülésén sor került a magyar kormány első meghallgatására a jogállamisági eljárás részeként. Frans Timmermans rámutatott, tévedés azt hinni, hogy a novemberben hivatalba lépő új Európai Bizottsággal véget ér majd egy korszak, minthogy az új testület azonos eltökéltséggel fog fellépni a jogállamiság védelmében.

Varga Judit magyar igazságügyi miniszter szerint a meghallgatás a bevándorláspárti erők bosszúhadjáratának újabb állomása volt. Elmondása szerint tételesen cáfoltak minden vádat és hamis állítást, de úgy véli, a politikai boszorkányüldözés oka egyértelműen az, hogy a magyarok többször is nemet mondtak a migrációra.