Olvadásként jellemezte az orosz-ukrán kapcsolatok jelenlegi alakulását Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter tegnap esti tévéinterjújában. Zelenszkij szerint „meg kell keresni a kompromisszumot, hogy milyen módon lehet helyreállítani a békét és az ukrán rendet”.

A Ria Novosztyi emlékeztet arra, hogy Moszkva és Kijev kapcsolatai nehéz időket élnek. Mint írja: „az ukrajnai államcsíny és a Krím visszatérése óta Oroszországhoz” a felek megpróbáltak megállapodni egy sor kérdésben, így a foglyok kölcsönös cseréjében is, de az előző kijevi hatalom idején nem mutatkozott előrehaladás a problémák megoldásában. Amióta azonban Volodimir Zelenszkijt tavasszal megválasztották ukrán elnökké, Vlagyimir Putyin orosz államfővel már háromszor tárgyaltak a fogolycseréről és a Donyec-medencei konfliktus rendezéséről. Szeptember 7-én történt meg a fogolycsere, mindkét fél 35 foglyot engedett el. Ljudmila Denyiszova ukrán ombudsman az Interfax hírügynökséggel tegnap azt közölte, hogy az ukrán fél már elküldte Moszkvának azoknak az ukránoknak a névsorát, akiket még fogva tartanak Oroszországban.

Ezután Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt mondta, hogy a Kreml nem zárja ki egy újabb fogolycsere lehetőségét, de ehhez aprólékos és elhúzódó munkára lesz szükség.