Tudomásul vette tegnap a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) politikai végrehajtó bizottsága négy tag – Teodor Meleşcanu, Graţiela Leocadia Gavrilescu, Ion Cupă és Alexandru Ştefan Băişanu – kizárását a pártból.

Az ALDE közleménye szerint a politikai végrehajtó bizottság megállapította, hogy a szóban forgó személyek elvesztetté párttagságukat, mert elfogadták a tárgyalásra való felkérést a Szociáldemokrata Párt részéről, amely magas tisztségeket ajánlott nekik a Szenátus élén, illetve a kormányban. Az ALDE-ből kizárt képviselő, Ion Cupă, úgy véli: precedens nélküli politikai gyávaságból fakad az ALDE vezetőségének a kizárásukra vonatkozó döntése. Cupă azt mondta az Agerpresnek, hogy az ALDE politikai végrehajtó bizottsága titokban ült össze tegnap, őt – a párt alelnökét – senki nem értesítette erről.  Azt is elmondta: beszélt kizárt kollégáival, és bírósághoz fordulnak kizárásuk ügyében.

Eközben Viorica Dăncilă miniszterelnök összesen kilenc államtitkárt menesztett, akik a kormánykoalícióból kilépett Liberálisok és Demokraták Szövetségének tagjai. A kilenc államtitkár többsége maga kérte felmentését, miután a Liberálisok és Demokraták Szövetsége megtiltotta tagjainak, hogy a kormányban további szerepet vállaljanak, ellenkező esetben kilátásba helyezték a pártból való kizárásukat. A Călin Popescu Tăriceanu vezette Liberálisok és Demokraták Szövetsége augusztus végén jelentette be, hogy kilép a kormányból, miután a Tăriceanu által megfogalmazott több követelést, egyebek mellett a kormány átalakítását és a kormányprogram felülvizsgálatát nem volt hajlandó végrehajtani a kormányfő.