Teodor Meleşcanu volt külügyminisztert választották tegnap délután a Szenátus elnökévé. A veterán politikus a választás második körében 73 szavazatot kapott, míg ellenjelöltjét, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben megméretkező Alina Gorghiut 59-en támogatták.

Teodor Meleşcanut a jelenleg kisebbségben kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) javasolta a tisztségre, miután pártja, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) kilépett a kormánykoalícióból és pártjának elnöke, Călin Popescu Tăriceanu lemondott a szenátus elnöki tisztségéről. Megválasztása utáni első beszédében Meleşcanu kijelentette: az elmúlt három évtizedben a román politikai spektrum valamennyi pártjával együttműködött már, és ezt az együttműködési tapasztalatát szeretné házelnökként hasznosítani az ország érdekében. Azt is hozzátette: az ALDE parlamenti csoportjának a tagja marad. Meleşcanu párttagságát az biztosítja, hogy nélküle – a szükséges taglétszám hiányában – megszűnne a párt felsőházi frakciója.

Călin Popescu Tăriceanu ALDE-elnök bejelentette, hogy pártja megtámadja a választás eredményét az Alkotmánybíróságon. Arra hivatkozott, hogy a házszabály szerint a frakciók állíthatnak jelölteket a házelnöki tisztségre, és ugyanannak a frakciónak nem lehet két jelöltje. Márpedig a választás első fordulójában az ALDE jelöltje Ion Popa szenátor volt, aki 13 szavazatot kapott.

A Parlament 136 tagú felsőházában a Szociáldemokrata Párt a szavazatoknak épp a felével rendelkezik, és azzal biztosíthatta a többséget, hogy Meleşcanu személyében ellenzéke sorából állított jelöltet.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az elmúlt napokban többször is közölte, hogy nem támogatja a PSD jelöltjét, és szenátorai az ellenzéki Alina Gorghiura szavaznak.