Navracsics Tibor szerint a bonchidai kastélyban szervezett, és az EU által finanszírozott programok példájával érvelni lehet az Európai Parlamentben a költségvetési vita során a kultúrára szánt összegek megnövelése mellett.

Az oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos Bonchidán, a felújítás alatt álló Bánffy-kastélyban szervezett sajtótájékoztatón beszélt erről tegnap. Az esemény keretében a kastély felújításán munkálkodó Transylvania Trust Alapítvány bemutatta azt az Artech nevű most induló projektjét, amelyhez spanyolországi, ukrajnai és albániai partnereivel 200 ezer eurós támogatást nyert a Kreatív Európa program keretében. Amint a mandátuma végéhez közeledő EU-biztos elmondta: ha a tagállamok és az EP meg tudnak állapodni a pénzügyi kerettervről, a Kreatív Európa Programra fordított összeg 30 százalékkal nő, és 1,85 milliárd eurós kerettel rendelkezik majd, az Erasmus oktatási program kerete pedig megduplázódik, és 30 milliárd euróra nő.

Hegedüs Csilla, a Transylvania Trust Alapítvány elnöke felidézte: az alapítvány húsz éve kapta meg 49 évre Bánffy Miklós örökösétől a romos kastély használati jogát, és 2004 óta a hetedik projektjükhöz szereztek támogatást a Kreatív Európa program keretében. Hozzátette: azóta, hogy az örökös visszaigényelte a kastélyt, a román állam nem támogatta a műemlék helyreállítását. Így csak kulturális projektekkel pályázhattak.

A magyar állam részéről tavaly decemberben megítélt 950 ezer eurós támogatásból a kastély főépületét és romantikus stílusban épített szárnyát szeretnék felújítani – részletezte Hegedüs Csilla.