Másodszorra sem sikerült elfogadtatni a londoni alsóházban az előrehozott parlamenti választásokról beterjesztett miniszterelnöki kezdeményezést, mivel a ma hajnali szavazáson nem gyűlt össze az indítvány jóváhagyásához előírt kétharmados többség.

A tegnap kezdődött, ma hajnalba nyúló vitanappal véget ért a brit parlament jelenlegi ülésszaka, és október 14-én, az új kormányprogramot ismertető királynői beszéddel kezdődik a következő törvényhozási évad. A parlament mandátumának hosszát öt évben rögzítő, 2011-es brit törvény értelmében a következő választás 2022-ben esedékes, és az ennél előbbi parlamenti választás kiírásához kétharmados támogatásra lett volna szükség az alsóházban. Boris Johnson miniszterelnök először múlt szerdán jelentette be, hogy előrehozott választások kiírását kezdeményezi október 15-ére, miután az alsóház elfogadta azt a törvénytervezetet, amely elvben megtiltja a konzervatív párti brit kormánynak Nagy-Britannia megállapodás nélküli kiléptetését október végén az Európai Unióból.

Tegnap, a királynő formális jóváhagyását követően törvényi erőre emelkedett az a törvényjavaslat is, amivel megkötnék Boris Johnson kezét, és előírják, hogy az október 31-i kilépési határidő halasztását kell kérnie az EU-tól, ha csak így lehet elkerülni a rendezetlen brexitet.