Jövő kedden mutatja be a biztosjelöltek végleges névsorát az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen. Bár a november elején hivatalba lépő testületbe jelöltek személyéről nem adtak még ki hivatalos tájékoztatást, a nevek különböző forrásokból már ismertté váltak. A jelenlegi bizottság nyolc tagját – a bolgár, ír, lett, osztrák, holland, szlovák, dán, és cseh biztost – újrajelölték, és jelen állás szerint Románia Dan Nicát vagy Rovana Plumbot, Magyarország pedig Trócsányi Lászlót jelölte. Németországot maga Ursula von der Leyen képviseli.

Az Európai Bizottság megválasztott elnöke a nemek egyensúlyára törekszik, azaz ugyanannyi női tagot szeretne, mint férfit, ezért arra kérte a tagállamokat, hogy jelöljenek két-két személyt, akik közül majd választhat, azonban ennek csak a bukaresti kormány tett eleget.

A meghallgatások szeptember végén kezdődnek meg az Európai Parlament illetékes szakbizottságaiban, a végleges listáról pedig várhatólag októberben szavaz a képviselőtestület. Végül az EU-tagországok kormányait tömörítő tanács nevezi ki minősített többséggel a bizottságot.