Elnézést kért az általa teremtett helyzet miatt Teodor Meleşcanu a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) politikai bizottságának ülésén – mondta Călin Popescu-Tăriceanu pártelnök a párt központi politikai bizottságának tegnapi ülését követően.

Tăriceanu beszámolója szerint Meleşcanu elnézést kért a miatta kialakult helyzetért, a párt vezetőségének tagjai ugyanakkor határozottan kijelentették, hogy az ALDE nem fogadhatja el a PSD javaslatát. A Szociáldemokrata Párt (PSD) nemcsak néhány törvényhozót kísérelt meg átcsábítani a Liberálisok és Demokraták Szövetségéből (ALDE), hanem a teljes pártot megpróbálta „ellenséges módon átvenni” – állította ma Călin Popescu-Tăriceanu, aki szerint „Olyan ALDE-t akartak létrehozni, amelyik hajlandó továbbra is együttműködni a PSD-vel a kormány politikai struktúrájának megőrzése érdekében, hogy Dăncilă miniszterelnöknek ne kelljen a parlament elé állnia az átszervezési javaslattal” – fogalmazott, hozzátéve: örömmel tölti el, hogy párttársai megértették, mi történik, és „kijátszották ezt a piszkos tervet”.

‘Az ALDE illetékes testülete tegnap úgy döntött, hogy Ion Popát javasolja a tisztségre. Minden más jelölés ellenkezik a szenátus szabályzatával’ – mondta Tăriceanu, aki arról is beszélt ma, hogy csak abban az esetben alakítja meg a Demokrácia nevű vegyes parlamenti csoportot – amelyről a hét elején beszélt -, ha az ALDE frakciónak nem lesz meg a minimális számú tagja. 

Az ALDE elnöke ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy párttársa, Teodor Meleşcanu meggondolja magát, és mégsem jelölteti magát a szenátusi elnöki tisztségre, amelyre a Szociáldemokrata Párt javasolta. (Agerpres)