• Astăzi la Cimitirul soldaților eroi din Valea Uzului, va fi comemorată luptele dintre armatele sovietică și ungară care au avut loc în urmă cu 75 de ani. Mii de maghiari și-au anunțat prezența la această manifestare, unde nu se vor susține discursuri politice.
• Aplicarea dispozițiilor legale privind drepturile minorităților este „accidentală” – arată un studiu publicat sâmbătă de portalul erdelystat.ro. În cazul școlilor mixte, doar 15 la sută are inscripții în limba maghiară. (Portalul erdelystat.ro este un serviciu de statistică, înfiinţat în ianuarie 2019, de Fundaţia Şcoala, la iniţiativa UDMR, care publică, în limba maghiară şi din punct de vedere maghiar, date statistice oficiale din România, care sunt publice, însă, după caz, sunt greu accesibile.)
• A apărut un ghid literar inedit al Clujului, un volum de nuvele și poezii care conturează, potrivit editorilor, o „hartă sentimentală” a orașului. În carte sunt incluse opere de la treizeci de autori contemporani.
• UDMR va trebui să aibă candidat propriu la alegerile prezidențiale, este de părere președintele Uniunii, KELEMEN Hunor. Consiliul Reprezentanților Unionali va lua în discuție la finalul săptămânii prezentarea unui candidat la alegerile din noiembrie.
• Doi alpiniști maghiari, printre care orădeanul VARGA Csaba, vor ataca luna următoare două vârfuri de peste opt mii de metri, aflate în Nepal (Dhaulagiri și Manaslu), fără tub de oxigen sau şerpaşi. Alpinistul orădean are în palmares patru „cuceriri” de peste 8 mii de metri (Gasherbrum I, Gasherbrum II, Broad Peak și Manaslu).

Bejegyzés navigáció