Kína kész higgadt tárgyalások és együttműködés útján megoldást keresni a fennálló problémákra – jelentette ki Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes hétfőn a CGTN kínai nemzetközi televízió tudósítása szerint.

Hszi Csin-ping kínai elnök első számú kereskedelmi tanácsadója azt követően nyilatkozott, hogy a múlt hétvégén tovább éleződött a Kína és az Egyesült Államok között fennálló kereskedelmi háború.

Kína pénteken bejelentette ugyanis, hogy a legutóbbi amerikai pótvámokra adott válaszlépésként szeptember 1-étől, valamint december 15-étől szintén újabb, 5 és 10 százalékos büntetővámokat vet ki 75 milliárd dollár értékű amerikai importcikkekre, valamint megszünteti az amerikai gyártású járművekre és járműalkatrészekre vonatkozó pótvámok felfüggesztését.

Donald Trump amerikai elnök a hírre reagálva még pénteken a Twitteren bejelentette: a 250 milliárd dollár értékű kínai árucikkeket sújtó pótvámokat a jelenlegi 25 százalékról 30-ra emeli, a szeptember 1-étől, illetve december 15-étől tervezett, 300 milliárd dollár értékű kínai importtermékekre kirovandót pedig 10-ről 15 százalékra.