Lényege: az egyes sakkozók értékét egy olyan változó határozza meg, amely figyelembe veszi az ellenfél játékerejét is. Az erősebb játékost megverni sokkal nagyobb teljesítmény, mint a gyengébbet, és ennek alapján nőnek az Élő-pontok, amelyek ma már különböző osztályokba sorolják a játékosokat és a sakktornákat.

Az 1957-ben született csíkszeredai Biró Sándorról  hazájában, Romániában és a nemzetközi sakkéletben már többen is hallottak, talán azért is, mert a tavalyelőtt a görögországi Kréta szigetén, nemzetközi nagymesterként, megnyerte az amatőr sakkvilágbajnokságot.

Az egyik kisebb, hazai tőkéjű bank pedig az 1989 utáni romániai pénzpiac újszülöttjeként jött létre, hogy felnövése után már ne tudja tartani a lépést a többiekkel, és nemrég beolvadt egy másikba, modernnek számító, építészetileg is formabontó csíkszeredai üvegpalotája pedig üresen maradt, és most a Polgármesteri Hivatal szeretné megvásárolni, hogy ügyfélszolgálati irodaházzá alakítsa át.

Mindezeket azért mondtam el, mert Caissa, Élő, Biró Sándor és a bank ezekben a napokban Hargita megye székhelyén nagyonis összefüggtek. A tegnapig, augusztus 22.-ig tartott ugyanis a Nagy Imre Középiskola tornatermében az a huszonkettedik Nemzetközi Sakkfesztivál, amely éveken át a bank nevét viselő tornaként jelentkezett a Biró Sándor vezette Caissa Sportklub szervezésében, de az utóbbi időben és az eddigi helyszín hiányában nevét kénytelen volt megváltoztatni. Viszont a sakkfesztivál során most is öt küzdelemsorozatot tartottak a különböző Élő-pontosoknak, így  nem véletlen, hogy nemzetközi mesterek, mesterjelöltek és különböző osztályú és különböző életkorú versenyzők mellett amatőrök, úgymond hobby-sakkozók  is mozgathatták a bábokat  a sok-sok asztallal és digitalis órákkal berendezett teremben, ahol olykor a birókkal és a nézőkkel, a szervezőkkel együtt egyszerre több mint százan is tartózkodtak. A különbség azonban a sportcsarnokok megszokott légkörével szemben ugyancsak lényegesnek bizonyult: itt csend uralta mind a küzdő-, mind a nézőteret és nem volt  ritka, hogy kisiskolás játszott felnőttel vagy hatvanöt év fölötti nyugdíjassal, ami más sportágakban elképzelhetetlen. Talán ezért is olyannyira egyetemes a sakk, hogy még a számítógépek világa sem tudta megtörni, noha manapság annyi a kompjúteres sakkprogram, mint csillag az égen és ha valakinek kedve kerekedik, telefonján, táblagépén bármikor lejátszhat egy partit akár egy sakkrobottal, akár a világ más sarkában élő ellenfelével. De a játék öröme, a szellemi próbatétel mégis megmaradt és érdemes megfigyelni, hogy a nemzetközi sakkszövetség, vagy egyes országok hasonló egyesületei hogyan tudták a világháló előnyeit beépíteni a sportágba, a hagyományokat sem veszítve el. Sőt,  követni és bővíteni is, noha manapság annyi zokszót hallunk, hogy a digitalis technológiák mindent lerombolnak. Nos, maga Caissa mondja, hogy nem így van, a huszonegyedik század is sok mindent épít, és ha már istennő, akkor figyeljünk rá.