Törökország október 30-ig meghosszabbította az Isztambul tartomány területén jogtalan élő szíriai menekültek távozására szabott augusztus 20-i határidőt – jelentette be Süleyman Soylu török belügyminiszter a Habertürk török hírtelevíziónak adott interjújában. Isztambul tartomány kormányzói hivatala július 22-én arra szólította fel az érintett szíriaiakat, hogy költözzenek vissza abba a törökországi tartományba, ahová az átmeneti védelmi státuszuk érvényes.

A belügyminiszter tegnap késő este hangsúlyozta: Törökország folytatja emberies politikáját. Ankara a regisztrálatlan vagy a nem Isztambulban, hanem korábban máshol regisztrált szíriaiakat nem utasítja ki területéről. A nem regisztráltakat menekülttáborokba viszik és nyilvántartásba veszik, majd Isztambul és Antalya kivételével a kívánt tartományba szállítják – jelezte Soylu.

Törökországban jelenleg mintegy 3 millió 650 ezer regisztrált, átmeneti védelmi státusszal rendelkező szíriai tartózkodik. A nagyjából 16 millió lakosú Isztambulban számuk hivatalosan megközelíti az 550 ezret.