Először csökkent 50 százalék alá a 112-re érkező nem sürgős hívások aránya – közölte a Speciális Távközlési Szolgálat. Az adatokból az is kiderült, hogy a caracali eset után ugrásszerűen megnőtt azoknak a száma, akik letöltötték az APEL 112 nevű okostelefon applikációt.

A 112-es segélyhívó szolgálatnál az év elejétől július 1-jéig összesen 5.715.753 beérkező hívást regisztráltak, ebből 2.989.280-t minősítettek sürgősnek és 2.726.473-at nem sürgősnek – írják közleményükben.

Jelentős számú nem sürgős hívást nem azonosítható telefonszámokról kezdeményeztek – írja a közlemény, amely nem derül ki, hogy a nem sürgős hívás alatt pontosan mit kell érteni.

Az APEL 112 alkalmazást 145.640-szor töltötték le, a legtöbben – 40 ezren – július 26-án, amikor nyilvánosságra került Alexandra Macesanu eltűnése.

Közben a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) azt vizsgálja, hogy járt-e Luiza Melencu, az áprilisban eltűnt fiatal lány Gheorghe Dincă lakásában. Mihaela Porime szóvivő szerint DNS-vizsgálat céljával több biológiai mintát küldtek a laborba, és ismét kivitték a terepre Gheorghe Dincát. Ugyanakkor vizsgálják annak a három telefonnak a tartalmát is, amelyet Dincă lakásában találtak. „A gyanúsított többször is beismerte tetteit, mi minden lehetőséggel számolunk” – mondta a szóvivő.

Szombaton a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) arról tájékoztatott, hogy a caracali ügyben eddig elvégzett genetikai vizsgálatok csak egyetlen személy, Alexandra Măceşanu DNS-profilját mutatták ki a caracali rémként emlegetett Gheorghe Dincă házában és udvarán vett mintákban.