Oroszország bejelentette a szárazföldi telepítésű, közepes és rövidebb hatótávolságú nukleáris eszközök megsemmisítéséről kötött ún. INF-szerződés megszűnését „az Egyesült Államok kezdeményezésére” – közli az AFP és a TASSZ hírügynökség emlékeztetve, hogy Washington is bejelentésre készült a témában.

„2019. augusztus 2-án, amerikai kezdeményezésre megszűnik az 1987. december 8-án Washingtonban, a Szovjetunió és az USA által aláírt egyezmény a közepes hatótávolságú rakéták megsemmisítéséről” – áll az orosz külügyminisztérium közleményében.

Washingtonul február elsején bejelentette az egyezmény felfüggesztését, amire Moszkva még aznap hasonló lépéssel válaszolt. Az Egyesült Államok 2014 óta állítja, hogy Oroszország megsérti az INF-szerződést, bár Moszkva ezt tagadja.

A paktum a szárazföldi indítású, hagyományos és nukleáris robbanótöltetekkel felszerelt, legtöbb 5500 kilométer hatótávolságú ballisztikus rakéták és manőverező robotrepülőgépek megsemmisítéséről rendelkezett. Az egyezmény mérföldkő volt a hidegháború lezárásában.