Robert Mueller volt különleges ügyész, a 2016-os amerikai elnökválasztásba történő orosz beavatkozást vizsgáló bizottság vezetője szerint nem helytálló Donald Trump amerikai elnöknek az a nézete, hogy a jelentés „teljes felmentést” adott volna neki.

A volt különleges ügyész a képviselőház igazságügyi bizottságában válaszolt a törvényhozók kérdésére az általa vezetett vizsgálóbizottság áprilisban nyilvánosságra hozott jelentésével kapcsolatban.

Mueller elmondta: megállapították, hogy az orosz kormány erőteljes és szisztematikus módon beavatkozott a 2016-os elnökválasztásba, azonban a vizsgálat során nem tudtak elegendő bizonyítékot szerezni ahhoz, hogy vádat emeljenek a kampánystáb bármelyik tagja ellen. Az ügyész azt is kiemelte: a vizsgálat során nem mentették fel Trumpot az igazságszolgáltatás akadályoztatásának vádja alól, és az elnöki immunitás az egyetlen oka, hogy nem indult eljárás Donald Trump ellen.

A meghallgatást kommentálva Trump teljes kudarcként értékelte az ellene lefolytatott vizsgálatot. az elnök ellenfelei pedig Muellert bírálták, amiért nem volt hajlandó válaszolni lényegi kérdésekre.