A legutóbbi részben arról is szó volt, hogy manapság egyre gyakrabban használják az aki, ami, amelyik névmást az amely rovására. Jó példa erre a világhálón talált mondat: „A végrehajtás bármikor leállítható, ha a cég, aki ellen a végrehajtás elindult, megegyezésre jut azzal, aki kezdeményezte azt.” Az első aki helyett az amely illett volna ebbe a mondatba.

Felvetődhet a kérdés, hogy mi a helyzet az állatokkal? Hogyan hivatkozunk rájuk? Ha személyesebb érzelmi viszony fűzi a beszélőt a főmondatban említett állathoz, az ami, sőt az aki is használható az amely helyett. Az egyik könyv címét például így fordították le magyarra: „A cica, aki haza akart menni”.

A régi nyelvben tárgyra is vonatkozhatott az aki: „sarkantyúját, akit csizmáján viselt…” Ma már csak ebben a formában elfogadott: „sarkantyúját, amelyet csizmáján viselt…”

Ha több említett dolog közül kiemelünk valamit, akkor az amelyik kötőszóval utalunk arra. Például: „Én is azt a könyvet vásároltam meg, amelyik téged érdekel.” Ilyen esetben az amelyik még személyre is vonatkozhat: „Az a gyerek, amelyik szabadon játszhat, sokkal jobb eredményeket ér el a tanulásban is.”

És hogyan vélekednek erről a mondatról? „A film története szerint egy bankár visszatér abba a varázslatos táborba, amelyikhez sok szép gyermekkori emlék fűzi.” Jól hangzik-e így?  Ezúttal az amelyhez illett volna a mondatba.

A nyelvművelő szótár az átmeneti nyelvhasználati zavar tüneteként említi az amelyikek használatát az amelyek helyett. Íme, egy rossz példa az internetről: „Az olyan tantárgyakat szeretem, amelyikek engedik, hogy a kreatív oldalamat használjam.”

És mikor nem ajánlott egyáltalán az amely használata? „Főnévvel meg nem nevezett (hanem pl. névmással jelölt főmondati elemre, illetve a főmondat egészére, egész tartalmára nem vonatkozhat az amely; ilyenkor az ami vonatkozó névmás(i) kötőszó a helyes” – ad választ a nyelvművelő szótár. „Mindenre emlékszem, ami akkor történt.” „Ez az, amire egész életemben vágytam.” Megtörténhet, hogy valaki a választékosságra törekedve ezekben a mondatokban is az amely kötőszót használja. Például: „Mindenre emlékszem, amely akkor történt.” Semmiképp sem ajánlott! 

Találtam egy másik mondatot is: „Mindennap felhív telefonon, ami eleinte jólesett, de most már idegesít.” Bár így is helyes, még jobb, ha így fogalmazunk: „Mindennap felhív telefonon; ez eleinte jólesett, de most már idegesít.”