• A început consultarea profesională şi căutarea unei soluţii reciproc acceptabile în privinţa cimitirului din Valea Uzului, dintre autorităţile maghiare şi române responsabile de îngrijirea mormintelor militare. Delegaţia maghiară a discutat, la Bucureşti, cu conducerea
    Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor (ONCE), la şedinţă alăturându-se şi Nicolae Nasta, secretar de stat în cadrul Parlamentului, din partea Ministerului Apărării din România.  Consultarea va continua în luna septembrie, cu o vizită comună la cimitir.
  • Preşedintele UDMR Mureş, Péter Ferenc, a declarat, că organizaţia judeţeană a preluat conducerea şi coordonarea UDMR Tg. Mureş, pe fondul disputelor interne apărute în ultima perioadă şi că există posibilitatea să se ceară Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) desfiinţarea acestei filiale.
  • Potrivit lui Attila Cseke, liderul senatorilor UDMR, Codul administrativ adoptat de guvern prin ordonanţă de urgenţă este inacceptabil, întrucât în privinţa drepturilor minorităţilor, întoarce România cu zeci de ani în urmă, în anii ’90 ai secolului trecut.
  • Şi România a solicitat Consiliului Europei examinarea printr-o procedură specială a legii privind limba oficială de stat din Ucraina. Comisia competentă a decis să examineze această problemă împreună cu monitorizarea generală a Ucrainei. Delegaţia română a solicitat examinarea separată a situaţiei din Ucraina, nu împreună cu
    monitorizarea generală a Ucrainei, iar delegaţia maghiară susţine iniţiativa.
  • Concursul hipic „Galopiada secuiască”, ce va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni pe dealul Pivniţa Uriaşului, din apropierea localităţii Moacşa. Evenimentul începe azi, iar deschiderea oficială va avea loc sâmbătă, când sunt programate cursele de calificare. Programul cuprinde demonstraţii de baranta, demonstraţii ale arcaşilor călare şi ale şcolilor de scrimă, precum şi un spectacol de teatru cu cai. 
  • Astazi la Sf. Gheorghe Partidul Popular Maghiar din Transilvania continuă protestele pentru cimitirul din Valea Uzului – ora 18:00, în Piaţa centrală
  • Numărul turiştilor care au vizitat judeţul HR în primul trimestru al acestui an a crescut cu aproape 20 % faţă de aceeaşi perioadă a lui 2018, arată o statistică realizată de Organizaţia de Management al Destinaţilor Turistice din Harghita, Covasna şi Mureş.

Bejegyzés navigáció