Az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként Romániának 90 dossziét sikerült lezárnia –  jelentette ki Klaus Johannis tegnap Brüsszelben.

Az államelnök kiemelte, sokakat meglepett ez a dolog, mivel arra számítottak, hogy Románia mandátuma középszerű lesz. Klaus Johannis közös sajtónyilatkozatot tartott Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével és Jean Claude-Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével. Az államfő felvázolta a román elnökség által elért eredményeket, amelyek közül a banki uniót, a munkavállalás és a szociális jogok területén hozott jobbításokat, az egységes piac megerősítését, a szállítás környezetkímélőbbé tételét és a digitalizálás terén tett előrelépéseket említette meg. Sajnálatát fejezte ki ugyanakkor, hogy a klímaváltozást illető tárgyalások nem jutottak közös nevezőre a széndioxid kibocsátás nullára való visszaszorítását illetően, amely célkitűzésnek 2050-re kellene megvalósulnia.

Juncker és Tusk gratulált a román államfőnek azért, ahogyan Románia teljesítette az Európai Unió Tanácsának rotációs elnöki tisztségét. A sajtó kérdésére válaszolva Juncker azt mondta, hogy „nagy elvárásai” voltak Romániával szemben, mielőtt átvette volna az EU Tanácsának elnökségét, és hogy „nem csalódott”. Tusk a maga során megköszönte Iohannisnak Románia ‘sikeres’ elnökségét. „Lenyűgöző” – tette hozzá, és emlékeztetett az Európa napi nagyszebeni csúcstalálkozóra.