Vlagyimir Putyin orosz elnök egy tegnapi rendeletében ideiglenesen megtiltotta az orosz légitársaságoknak, hogy utasokat szállítsanak Georgiába.

A július 8-tól hatályba lépő dekrétum aláírásáról a Kreml sajtószolgálata számolt be. Ezenkívül az utazásszervezőknek és az utazási irodáknak ajánlatos „a tilalom időtartama alatt (…) tartózkodni az olyan turisztikai termékek értékesítésétől, amelyek az Oroszoszági Föderáció területéről Georgiába irányuló utazást kínálnak” – derül ki a közleményből. Az orosz államfő egyúttal utasította a kormányt: hozzon intézkedéseket a jelenleg Georgia területén tartózkodó orosz állampolgárok visszatérése érdekében. Georgiában csütörtök éjszaka a parlament épületénél erőszakos tüntetés tört ki, amelyet az váltott ki, hogy az orosz parlament egyik képviselője elnökölt a törvényhozás épületében tartott, ortodox vallású képviselők részvételével rendezett nemzetközi tanácskozáson.

Csütörtökön tartották a georgiai parlamentben az Ortodoxia Interparlamentáris Gyűlése nevű szervezet közgyűlését, amelyen 23 tagország ortodox vallású törvényhozói voltak jelen. A történtek miatt lemondott tegnap  a georgiai parlament házelnöke, valamint a közgyűlést szervező georgiai kormánypárti képviselő.

Az Európai Unióba és a NATO-ba igyekvő Georgia és Oroszország 2008-ban villámháborút vívott egymással, amely az előbbi súlyos vereségével végződött. A két ország között azóta nincsenek diplomáciai kapcsolatok, Moszkva pedig elismerte mindkét szakadár terület függetlenségét, és katonákat állomásoztat ott.