Kevésbé feszült légkörben, de továbbra is konkrét eredmények nélkül egyeztetett tegnap a magyar orvosképzés jövőjéről a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (MOGYTTE) és a magyar tagozat vezetősége.

Szabó Béla professzor, a magyar tagozat vezetője az MTI-nek elmondta: Leonard Azamfirei rektor egyetlen magyar (preklinikai) főtanszék megalakítását javasolta a magyar oktatók és hallgatók által követelt három (preklinikiai, klinikai és gyógyszerészeti) főtanszék helyett, olyan körülmények között, amikor az angol tannyelvű orvosképzés számára az egyetem idén – különösebb akadékoskodás nélkül – önálló kart hozott létre. A magyar tagozat számára is nyilván az jelentheti a megnyugtató megoldást, ha az orvos- és gyógyszerészképzést önálló karba szervezik, de a „minimum” az, hogy megalakulnak a régóta követelt önálló főtanszékek – magyarázta a tagozatvezető.

A tagozatvezető elmondása szerint a rektor a tegnapi tárgyaláson a szenátusi üléseket bojkottáló magyar oktatókat hibáztatta azért, hogy az 1945-ben még önálló magyar egyetemként alakult tanintézet egy román származású tudós, George Emil Palade amerikai Nobel-díjas orvos nevét vette fel, figyelmen kívül hagyva azt a magyar igényt, hogy az egyetem egykori tanára, Miskolczy Dezső ideggyógyász nevét is viselje. A rektor arra utalt, hogy a – követeléseik semmibe vétele ellen tiltakozó – magyar oktatók és diákképviselők tavaly április óta nem vesznek részt a szenátus ülésein.

A tegnapi egyeztetésen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke is jelen volt. Kelemen Hunor elmondta: a magyar fél továbbra is a törvényes előírások betartását kéri, valamint azt, hogy az egyetem elnevezésében is tükrözze és szavatolja a MOGYE többnyelvű jellegét. Az RMDSZ elnöke szerint az egyeztetést még a nyári szünidő előtt, júliusban folytatják.