A várakozásoknak megfelelően újra a német Keresztényszociális Unió politikusát, Manfred Webert választották meg az Európai Néppárt frakcióvezetőjének tegnap Brüsszelben. Az egyetlen jelöltként induló bajor politikus volt a konzervatív erőket tömörítő pártcsalád listavezetője a május 26-i európai parlamenti választáson, amelyet az EPP nyert meg. Így a 46 éves politikus egyúttal az Európai Bizottság elnöki tisztségének is várományosa.

A néppárt tíz frakcióvezető-helyettesének egyike pedig Siegfried Mureşan, a Nemzeti Liberális Párt színeiben megválasztott romániai európai parlamenti képviselő lett.

Manfred Weber tegnapi sajtóértekezletén kijelentette, Európának változásra van szüksége, hogy erős maradjon, meg kell hallani az állampolgárok hangját, a néppárti frakció pedig mindenekelőtt teljesíteni kívánja az ígéreteit, például az egyenlőbb életkörülmények, a külső határok megerősítése, valamint a biztonság, a terrorizmus elleni harc terén. Mint mondta, az Európai Néppárt kész kompromisszumokat kötni a parlamenti többség kialakítása érdekében az integrációpárti, megbízható erőkkel.