Június 7-éig, holnapig kapott haladékot Dormánfalva polgármestere a Bákó megyei prefektustól arra, hogy tisztázza a hivatala által – az úzvölgyi katonatemető román parcellájának létrehozásához – kiállított építési engedély vitatott törvényességű részleteit. A prefektusi hivatal az MTI hírügynökséggel közölte: ha Constantin Toma polgármester nem küldi meg holnapig az építés engedélyeztetésével kapcsolatban hozott intézkedéseit, a közigazgatási bíróságon kérni fogják a dokumentum érvénytelenítését.

A Bákó megyei prefektusi hivatal azt is közölte, hogy június 25-ig adott haladékot a dormánfalvai önkormányzatnak, hogy vonja vissza azt a március 29-én hozott határozatát, amelyben a település tulajdoni regiszterébe foglalta a temető területét. Ha ez nem történik meg, ez a határozat is közigazgatási per tárgya lesz.

Mint ismert, a Dormánfalva polgármesteri hivatala mára, a hősök napjára egyházi ceremóniát és koszorúzási ünnepséget hirdetett az úzvölgyi katonatemetőbe, amit a székelyföldi elöljárók a magyar temetőben törvénytelenül létrehozott román parcella felavatási kísérleteként értelmeztek. Az RMDSZ politikusai bejelentették, élő lánccal védik meg ma délután 4 órától a temetőt, ugyanis ott semmilyen átalakítás nem engedhető meg addig, amíg a hadisírok gondozásáról szóló román-magyar egyezménynek megfelelően a román és a magyar védelmi minisztérium meg nem egyezik erről.