Bemutatják Bánffy Miklós Erdélyi történet című trilógiája román kiadását június 1-én, szombaton a bukaresti Bookfest könyvvásáron. A Marius Tabacu fordította regény a Bukaresti Balassi Intézet kezdeményezésére a Magyar Külgazdsági és Külügyminisztérium támogatásával, valamint az Erdélyi Gondolat Egyesület hozzájárulásával jelent meg a Román Kulturális Intézet kiadásában.

A regény román kiadásának szombati bemutatója délután 15 órától lesz. Az eseményen részt vesz Marius Tabacu, a könyv fordítója, Marta Petreu, a könyv előszavának írója és Lucian Nastasă-Kovács, a könyv bevezető tanulmányának írója is.

Bukarest után Kolozsváron és Bonchidán is bemutatják az Erdélyi történet román fordítását.

Ugyancsak június 1-én, szombaton a Bookfesten kerül bemutatásra Esterházy Péter Hasnyálmirigynapló című könyve román nyelvű kiadása is. A szintén Marius Tabacu fordította könyvet a Curtea Veche kiadó standjánál mutatják be délután 18 órától.

A román könyves szakma egyik legjelentősebb éves rendezvényének számító Bookfest vasárnapig tart. A könyvvásáron 1 millió kötet, 4 ezer cím és 350 esemény közül válogathat a közönség. A seregszemle idei díszvendége Nagy-Britannia.