A svájci Montreux-ben tartja idei tanácskozását a magas rangú európai és észak-amerikai politikusokat és gazdasági vezetőket tömörítő zártkörű társulás, a Bilderberg-csoport, a ma kezdődő találkozó fő témái közé tartozik az Európai Unió, az éghajlatváltozás, Európa jövője, az etika és a mesterséges intelligencia.

A résztvevők között szerepel idén Donald Trump amerikai elnök veje és tanácsadója, a holland kormányfő, a német védelmi miniszter, a francia gazdasági miniszter, az UNESCO főigazgatója, a NATO-főtitkár és Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter. A 67. Bilderberg-találkozó június 2-án zárul. Huszonhárom ország 130 képviselője jelezte részvételét. Értesülések szerint a tanácskozáson Vilmos-Sándor holland király is jelen lesz. A résztvevők mintegy kétharmada érkezik Európából, a többiek pedig Észak-Amerikából.

A titkosként kezelt Bilderberg-találkozók közül az elsőt 1954-ben tartották Hollandiában, az ország egyik városának Bilderberg szállodájában, innen a csoport neve. (MTI)