Miközben az Országos Választási Iroda még mindig csak részleges hivatalos eredményt adott ki a vasárnap lezajlott európai parlamenti választást követően, kiderült, hogy az RMDSZ számos voksot kapott a Kárpátokon túli román megyékből, ahol minimális a magyarok számaránya.

Argeș megyében például 237 magyart tartanak nyilván, ehhez képest az RMDSZ 1532 voksot kapott. Botoșani megyében 38 magyar él, ám az RMDSZ-re 926 szavazat érkezett. Buzăuban 81 magyar él, de az RMDSZ 1155 voksot kapott, Konstanca megyében 450 magyart tartanak számon, az RMDSZ ott 1908 voksot kapott.  A szavaztaok – amelyek többnyire a szociáldemokrata párti befolyás alatt álló megyékből érkeztek – jól jöttek az RMDSZ-nek, miután a magyarok által jelentős számban lakott erdélyi megyékben az országos átlaghoz képest kisebb volt a mozgósítás.

A G4Media.ro portál értesülései szerint mind a Szociáldemokrata Párt mind a Nemzeti Liberális Párt „irányított” át szavazókat az RMDSZ-hez, a PSD esetében még megyénkénti kvóták is voltak. Porcsalmi Bálint az RMDSZ kampányfőnöke és ügyvezető elnöke közzétett a Facebook-oldalán egy állásfoglalást, amely szerint az „USR-aktivisták” terjesztik azt, hogy a Kárpátokon kívüli megyékből kapott szavazatokkal érte el az RMDSZ az 5 százalékot.