• Uniunea Pedagogior Maghiari din Romania atrage atentia parintilor care au copii in clasa a VIII-a, la inscriere sa nu bifeze casuta prin care nu se ia in considerare nota de la examenul de limba materna. Deoarece astfel ar putea ajunge numai in scoli cu predare la limba romana.
  • Interviu cu Szentmártony Yvonne (Budapesta), prima profesoara de euritmie pedagogica din Ungaria, respectiv cu Barabássy Somogy Örs (Targu Mures – Vác), studentul absolvent in an terminal al Academiei Maghiare de Euritmie care in zilele acestea la Sfantu Gheorghe incepe turneul cu spectacolul de examen care se va desfasura si in Targu Mures, si in Cluj-Napoca, si se va termina in Dornach (Elevtia). Euritmia este o forma de miscare caracterizata prin reprezentarea vizuala (gestuala) a vorbirii sau a muzicii folosind corpul uman ca instrument de redare.
  • PNL, USR si PMP au anuntat ca il sustin pentru functia de Avocat al Poporului pe Eckstein-Kovács Péter, fost ministru delegat pentru minoritatile nationale.
  • Consiliul Local Sânmărtin a decis să închidă, pentru 30 de zile, Cimitirul Militar din Valea Uzului, care aparţine de comunitate. Hotărârea de Consiliu Local a fost adoptată în şedinţa extraordinară a forului local, din data de 23 mai, iar un facsimil
    a fost publicat ieri pe un portal de socializare de către un membru al comisie de iniţiativă pentru Valea Uzului.
  • Tribunalul Harghita a anulat ieri, printr-o sentinţă definitivă amenda dată de prefectul Jean-Adrian Andrei primarului municipiului Odorheiu Secuiesc, Gálfi Árpád, pentru că acesta din urmă a decorat în 2018 urbea cu panglici în culorile naţionale maghiare de 15 martie. Tribunalul a modificat complet sentinţa pronunţată în prima instanţă, care îi dădea câştig de cauză prefectului, şi a anulat procesul verbal de constatate şi aplicare a contravenţiei. Acesta este primul proces în care este pronunţată o sentinţă definitivă, dintr-o serie de procese intentate de către primari din Secuime, amendaţi de către prefecţi pentru cazuri similare.
  • Aproximativ 80 de elevi de la şcolile cu predare în limba maghiară din M- Ciuc au participat, ieri, la un concurs de interpretare a unor texte literare şi de comunicare în lb.  română, organizat de Şcoala Gimnazială ‘Nagy Imre’, cu scopul de a susţine şi dezvolta interesul elevilor de etnie maghiară pentru limba şi literatura română. La această ediţie noutatea a fost că elevii claselor a V-a şi a VI-a au fost îndemnaţi să comunice oral, pe teme clasice, tradiţionale sau legate de viaţa reală.
  • eMAG a devenit cel mai mare magazin online din Ungaria, Extreme Digital ocupând locul al doilea, în timp ce Media Markt se situează pe locul al treilea în 2018, pe baza datelor de trafic online, se arată în comunicatul remis de Grupul de Cercetare Economică din domeniul digital (GKI Digital) agenţiei ungare de presă MTI.
  • Tinerii se pot înscrie în Tabăra interetnică de teatru de la Sfântu Gheorghe
  • Teatrul Independent Osonó şi Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Sf. Gheorghe vor organiza în această vară (15-19 iulie) cea de-a cincea ediţie a Taberei interetnice de teatru, cu scopul de a crea un spaţiu de întâlnire şi de cunoaştere pentru tinerii români şi maghiari. La tabara pot participa tineri pasionaţi de teatru care au împlinit vârsta de 14 ani. Atelierele vor fi conduse de Fazakas Misi, managerul şi regizorul Teatrului Osonó şi de Iustinian Turcu, actor la Teatrul Naţional ‘Radu Stanca’ din Sibiu. Inscrierile au pornit.

Bejegyzés navigáció