Nem esett szó a kormányátalakításról a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottságának tegnapi ülésén – jelentette ki Viorica Dăncilă kormányfő, a párt ügyvivő elnöke, leszögezve, az elsődleges cél az, hogy kinevezzék a minisztereket azon három tárca élére, amelyet jelenleg ügyvivő miniszterek vezetnek.

Kijelentette, telefonon fogja tájékoztatni Klaus Johannis államfőt az új miniszteri kinevezésekre tett javaslatáról annak reményében, hogy az államfő törvényességi szempontokra alapozott választ ad – szögezte le a kormányfő, aki szerint június végén tarthatja meg kongresszusát a Szociáldemokrata Párt (PSD), amelyen tisztújításra kerül sor, nevesíti államfőjelöltjét az alakulat, és ugyanekkor fogják kielemezni az EP-választásokon elért eredményt is. Dăncilă elmondta, hétfőn az országos állandó tanács során határoznak a kongresszus időpontjáról.

Titus Corlăţeant javasolják kormányfő-helyettesnek, Ana Birchall venné át az igazságügyi tárcát, Roxana Mânzatu az európai alapokért felelős minisztériumot, Natalia Intotero pedig a külhoni románokért felelős tárcát – jelentette be tegnap este Viorica Dăncilă kormányfő, a PSD ügyvivő elnöke, a párt országos végrehajtó bizottságának ülése után. Titus Corlăţean a stratégiai partnerségekért fog felelni miniszterelnök-helyettesként, és Viorel Ştefant váltja a tisztségben, akit kineveztek az Európai Számvevőszékbe, mondta Dăncilă a sajtótájékoztatón. A kormányfő tájékoztatott még, hogy Gabriela Firea lesz a fővárosi fiókszervezet ügyvivő elnöke, aki ugyanakkor a párt egyik alelnöki tisztségét is be fogja tölteni.

A PSD ügyvivő elnöke megemlítette, hogy az ülésen egyöntetű szavazással Paul Stănescut választották meg a párt ügyvezető elnökének, Rodica Nassart pedig pártfőtitkárnak.