A bukaresti egyetem Hungarológia Tanszéke első alkalommal rendezi meg az egyetemi magyar kulturális napokat, amelynek tegnap délután volt a hivatalos megnyitója.

Dr. Ileana Ratcu prodékán köszöntőjében üdvözölte, hogy a Hungarológiai Tanszék is bekapcsolódott az egyetem által néhány éve folyamatosan szervezett kulturális napok, esték, hetek sorába.

Dr. Madeea Axinciuc a Hungarológia, Judaisztika és Roma Intézet vezetője a diákokhoz szólva elmondta, ezeken a napokon olyan magyar kulturális eseményeken, tanácskozásokon vehetnek részt, olyan információk birtokába juthatnak, amelyekre nincs alkalom a szokásos óralátogatásokon, a magyar kultúra más arcaival is megismerkedhetnek. Az intézetvezető Magyarország bukaresti nagykövetségének a támogatását is kérte a Hungarológiai Tanszék hírnevének terjesztésében.

Dr. Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete az ünnepségen hangsúlyozta.

Ma délután a Transznacionális/transzkulturális nézőpontok egy magyar irodalomtörténet román megírásában témakörű konferenciával folytatódik a rendezvénysorozat. A hiánypótlónak számító román nyelvű magyar irodalomtörténet megírását célul tűző konferenciáról a szervező dr. Bányai Éva elmondta.

Este 8 órától a bukaresti Petőfi Sándor Művelődési Központban Sárik Péter Trió koncertjével folytatódik a bukaresti egyetem Hungarológia Tanszéke által megrendezett egyetemi magyar kulturális napok programsorozata.

Holnap az irodalomtörténeti konferencia délelőtti záró ülését követően a Testről és lélekről című filmet nézhetik meg az érdeklődők a bukaresti Balassi Intézetben, majd péntek délelőtt A magyar Szent Korona bemutatása és kalandos története című előadás zárja az első alkalommal megrendezett egyetemi kulturális napokat a bukaresti egyetem Hungarológia Tanszékén.