Fogadta az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) kijelölt elnökét Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök hétfőn, három nappal a Strache-ügy kirobbanása után.

A megbeszélés után Norbert Hofer, az FPÖ kijelölt elnöke, közlekedési miniszter azt mondta, hogy mindent megtesz az ország stabilitásának biztosítása érdekében, tisztában van ugyanis saját felelősségével. A szövetségi elnök is a stabilitás megőrzését szorgalmazta – tette hozzá.
Hofer közölte: jó együttműködést akar a többi párttal, és elutasítja az „övön aluli” kampányt.

A Heinz-Christian Strache, az FPÖ hétvégén lemondott elnöke körüli botrány péntek este robbant ki, miután a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung közzétett egy videót, amelyen a politikus a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek két éve Ibizán.

Sebastian Kurz osztrák kancellár szombaton bejelentette, hogy felbontják a kormánykoalíciót, és a köztársasági elnökhöz fordult, hogy minél előbb írja ki az előrehozott választásokat.