A Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park igazgatója, Hegyi Barna kéréssel fordult a a turistákhoz, hogy ne érintsék meg a szarvasborjakat és őzgidákat, és ne szakítsák le a védett növényeket.

Hegyi Barna arról tájékoztat, hogy ebben az időszakban ellenek a szarvasünők és őzsuták, akik ezután védett helyre rejtik kicsinyeiket, ahol szoptatják őket, de eljárnak élelmet keresni. Amennyiben a kirándulók kis szarvasborjakra vagy őzgidákra találnak, tudniuk kell, hogy az anyaállat a közelben van, és nem szabad a kicsinyekhez hozzáérni, mert az emberi szagot megérezve a szülők nem foglalkoznak többé utódaikkal.

Hegyi Barna a offroadozóknak is üzent, kérve őket, hogy terepjárműveikkel ne hatoljanak be az erdőbe vagy a tisztásokra, mert ezzel nagyon megzavarják a vadállatokat. A közösségi hálón megjelent fotókra reagálva – amelyeket kirándulók osztottak meg, általuk leszakított és nagy csokrokba szedett kockás liliomokkal, nárciszokkal, hóvirágokkal, sáfránnyal – Hegyi arra hívta fel a figyelmet, hogy a védett növények leszakítása katasztrofális eredményekkel jár a rezervátumokra nézve; azokat csak csodálni és fényképezni szabad, letépni nem.